Track by Track: Grift – Fyra Elegier (Album Guide)

Track by track is a feature from the Distro: song explanations, background info, lyric details; written by the bands themselves.

Distro: Album Page | Artist Page

Written by: Perditor

Presented in original swedish, Google provide a quick simple translation.

grift-fyra-elegier_MED

Dödens dåd
Vi valde att använda ett stycke skrivet och framfört av Hieronymous Gratchenfleiss som var verksam som begravningsviolinist under 1800-talet. Vi tyckte att stycket “The Noble March of Death” var ett passande intro till “Dödens dåd”, som med ens försätter lyssnaren i rätt stämning. Texten handlar om en vilsen själ med kronisk dödslängtan, som tillslut har “lycktat sina ensamma hemlösa guldår”, som jag sjunger. Jag fick inspirationen till texten när jag läste om och av poeten Dan Andersson, som dog när han var 31 år.

Förtappelsens folk
Första riffet i låten är nog det mest primitiva och barbariska riff jag har komponerat. Det var meningen att den här låten skulle bli väldigt primitiv och “stolt” i sitt uttryck. Texten har ett nihilistiskt och pessimistiskt budskap. Jag var väl ganska influerad av Johannes Edfelt och Albert Camus när jag skrev den. Samtidigt måste jag erkänna att Burzums “Belus” spelades rätt mycket hemma när jag skrev mittenpartiet i låten.

Den fångne
Musiken till den här låten kanske är den mest nostalgiska på skivan. Det hörs väl att vi gillar 90-tals black metal, antar jag. Texten i den här låten har faktiskt en lite punkaaktig attityd mitt i all pessimism. Jag har hämtat en metafor från Edfelt diktsamling “Elden och klyftan” här.

Bortgång
Musikaliskt var jag influerad av Joy Division här. Jag ville att trummorna skulle vara väldigt enkla, som på “Closer”. Texten är väldigt influerad av Pär Lagerkvist “Ångest” och “Aftonland”. En liten rolig detalj är att jag i början och slutet faktiskt “spelar” på min egen lie. Jag för en brynesticka mot liebladet, som man gör när man vässer en lie. Studion som vi spelade in i, “Liesmia”, är ett sammanslaget ord av “lie” och “smedja”, eftersom det har legat en smedja på gården där jag bor.

Advertisements